”Ihmissuhteisiin liittyvä kipu on hermoston tasolla kirjaimellisesti rinnasteinen kokemamme fyysisen kivun kanssa… Koska parisuhde koskettaa kummankin osapuolen kaikkein perustavimpia tarpeita – turvallisuuden, yhteyden ja sekä lohdun ja tuen tarvetta – myös kumppanin satuttaminen, joskus tahatonkin, saattaa aiheuttaa suurta emotionaalista tuskaa” – Sue Johnson, Suojelen sinua kaikelta

 

Henkilökohtainen kehitys lähtee sisäisestä työstä ja erityisesti tunteiden työstämisestä, jotka liittyvät kivuliaisiin kokemuksiin. Aina kun lähdet ”kehittämään” itseäsi ulkoisesti eli muuttamaan jotain itsestäsi, huomiosi on kiinnittynyt siihen vikaan tai puutteeseen, jota yrität korjata. Olet onnellinen ja hyväksyt itsesi vasta kun tavoite on saavutettu. Ja onnellisuus sekä rauha säilyvät ainoastaan niin kauan, kun pysyt ulkoisilta ominaisuuksiltasi tavoitteessasi.

Kun keskityt hyväksymään ja rakastamaan siinä hetkessä itseäsi kaikkine vikoinesi, puutteinesi ja omituisuuksinesi ja todella löydät sisältäsi voiman olla sinut itsesi kanssa, saavutat jotain mitä kukaan eikä mikään voi viedä sinulta pois. Kun tämän jälkeen lähdet muuttamaan vaikka ruokavaliotasi terveellisemmäksi, liikkumaan enemmän tai opiskelemaan uusia asioita, teet sen siksi, että se tuntuu sinusta mukavalta ja se rikastaa elämääsi. Jokaisesta hetkestä tulee nautinto sen sijaan, että jokaisella suupalalla mietit vain, kuinka kaukana olet esimerkiksi fyysisestä tavoitteestasi. Itsetuntosi ja arvosi ei ole riippuvainen siitä lopputuloksesta, johon päädyt vaan kykenet nauttimaan jokaisesta hetkestä, niistäkin jolloin et kykene suoriutumaan itsellesi asettamastasi tavoitteen mukaisista ”suoritteista”.

Yksi tärkeimmistä asioista henkilökohtaisen rauhan ja sisäisen voiman löytymiseen on ymmärtää se asia, että tunteet täytyy tuntea ja niiden aiheuttamat tapahtumat kohdata. Tunteet täytyy purkaa oikealla, rakentavalla tavalla. Niitä ei voi käsitellä mitenkään muuten. Niitä ei voi ratkaista eikä niiden läpi voi jyrätä, koska näin tekemällä luot pohjaa myös kumppanisi tunteiden jyräämiselle vaikeina aikoina. Jos et ole kohdannut omia vaikeita tunteitasi, et kykene myöskään kohtaamaan kumppanisi vaikeita tunteita. Kaikkein tehokkaimmin ja parhaiten tunteita pystyy käsittelemään toisen ihmisen kanssa. ”Olemme niin rakennettuja, että luonnollinen tapamme käsitellä tunteita on yhteistyössä toisen ihmisen kanssa, ei yksin” (Sue Johnson – Suojelen sinua kaikelta). Tämän ymmärtäminen avaa meille portin uudenlaiseen henkilökohtaiseen kehitykseen. Tunteet käsittelemällä laajennamme omaa henkilökohtaista mukavuusaluettamme ja sitä kautta kykyämme olla kumppanillemme tukena ja näin voimme tarjota hänelle sen turvasataman, jota kaikki sisimmässään kaipaavat. Se luo pohjaa vahvalle tunneyhteydelle, joka on Johnsonin mukaan paitsi merkki hyvästä mielenterveydestä, myös avain kestävään rakkauteen.

Jos olet kohdannut elämässäsi vaikeuksia tai traumaattisia tapahtumia, sinun täytyy kohdata ja käsitellä ne. Surut täytyy surra, pettymykset täytyy kohdata ja kaikki vaikeat tunteet täytyy tuntea pohjaan saakka, koska se laajentaa kykyäsi myötäelää, iloita ja juhlia kumppanisi kanssa niin hyvinä kuin vaikeinakin hetkinä. Jos olet kieltänyt itseltäsi surun ja ruoskinut itseäsi puremaan hammasta ja jatkamaan eteenpäin ilman näiden tunteiden kohtaamista ja käsittelemistä, et kykene olemaan toiselle läsnä ja tukena vaikeina hetkinä. Kaikki vaikeat tunteet aina häpeästä ja epäonnistumisen pelosta erilaisiin riittämättömyyden tunteisiin ovat esteitä syvän intimiteetin ja vahvan tunneyhteyden luomiselle.

Psykologi Harri Virtasen mukaan yli puolet lapsista kokevat jonkin traumatisoivan tapahtuman ennen kuin täyttävät 16-vuotta. Ja tämän jälkeen vasta aloitamme parisuhdeharjoittelun ”oikeassa maailmassa”. Kun olet oikeasti käsitellyt omat pettymyksesi ja elämässä eteen tulleet vaikeat tilanteet rakentavalla ja vahvistavalla tavalla, kykenet antamaan kumppanillesi turvallisen emotionaalisen pohjan, joka luo luottamusta avautua sinulle, jolloin hänellä on mahdollisuus tulla nähdyksi. Kun olet nähnyt, ymmärtänyt ja rakastanut itseäsi pohjaan saakka kykenet näkemään, ymmärtämään ja rakastamaan myös kumppaniasi pohjaan saakka. Näin tekemällä annat kumppanillesi ainutlaatuisen kokemuksen nähdyksi ja rakastetuksi tulemisesta.

Tunteet kohtaamalla ja läpikäymällä aloitat prosessin, jossa häpeästä syntyy hyväksyntää, kivusta vahvuutta ja surusta myötätuntoa. Näin kykenet myös olemaan kumppanillesi vahva, kun hänellä on vaikeaa, kykenet hyväksymään hänen tunteensa ja kivun, jonka se aiheuttaa sekä myötätunnolla ohjaamaan häntä kohti eheytymistä.

– Juha /Saturakkaus

 

Tule treenaamaan tunnetaitojasi Saturakkauskurssille tai osta Kuherruskuukausi-paketti, johon sisältyy kuukauden kokeilu Saturakkaus-jäsenalueella ja Saturakkauskurssin neljä ensimmäistä viikkoa.

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.