Ystävänpäivä on mielestäni kohtaamisen juhla, jossa juhlitaan yhteyttä. Sitä voi tehdä romanttisesti tai lähimmäisen rakkauden pohjalta. Paras lahja on usein, varsinkin tässä hektisessä ja pirstaloituneessa maailmassa, keskeyttämätön läsnäolo ja toisen kuuntelu.

Varaa siis ainakin 45 minuuttia aikaa Ystävänpäiväkeskusteluunne. Paras on, jos voit ennen kohtaamistanne ottaa aikaa itsesi kohtaamiseen. Eli voit tehdä harjoituksen ensin itsesi kanssa vaikka peilin edessä. Käy kaatamassa itsellesi ensin lasi raikasta vettä ja juo se. Hengitä muutama syvä palleahengitys ja rentouta lihaksesi. Katso sitten itseäsi silmiin ja hymyile. Kysy sen jälkeen itseltäsi nämä kysymykset:

 

  1. Rakas, kerro minulle jostain kerrasta, jolloin kunnioitin, suojelin ja/tai juhlin sinua. Ja kuuntele sitten, kun vastaat itsellesi. Vastattuasi kysymykseen kiitä itseäsi.
  2. Rakas, kerro minulle millainen ihana tulevaisuus meillä voi olla, jos kunnioitan, suojelen ja juhlin sinua vielä enemmän. Ja kuuntele sitten, kun vastaat itsellesi. Vastattuasi kysymykseen kiitä itseäsi.

Tämä voi tietenkin tuntua typerältä tai ainakin hankalalta ja voit toki puhua itsellesi myös pääsi sisällä, mutta olennaista on, että tällä kertaa pääsi sisäinen puhe on kaunista. Niin usein ihmiset puhuvat itselleen todella rumasti, eikä se tee hyvää kenellekään. Nyt kun olet saanut empaattisen yhteyden itseesi, olet valmis kohtaamaan toisen ihmisen täytenä ja kysymään samat kysymykset häneltä ja vain yksinkertaisesti kiittämään hänen puhuttuaan.

Samaa rakennetta voi käyttää myös, kun halutaan jakaa vaikeampia asioita. Ajattelin, että ehkä kuitenkin Ystävänpäivänä haluat pitää tunnelman mieluummin kepeänä ja iloisena. Olennaista on, että kun toinen puhuu vaikeista asioista, et ala puolustella, selitellä tai jopa syytellä toisen puheenvuoron jälkeen, vaan ainoastaan sanot kiitos. Ole kiitollinen siitä, että toinen haluaa olla aidossa yhteydessä sinuun ja luottaa sinuun niin, että jakaa sinulle ajatuksiaan.

Jos tunnelma on kuitenkin kireä, kun toinen ärsyttää jostain syystä niin paljon, ettet pysty lykkäämään asian käsittelyä, voit myös kokeilla toista tekniikkaa. Kaikissa asioissa on aina hyvä ja huono puoli. Mieti, mikä siinä asiassa, joka Ystävänpäiväseuralaisessasi ärsyttää on sinua varten? Mikä siinä on nyt, tai on joskus ollut, positiivista? Voisiko se kasvattaa sinua ihmisenä jollain tavalla? Kuinka voisit antaa asioiden ja ihmisten olla sellaisia kuin he ovat ja antaa elämän virran kuljettaa sinua vastustamatta eteenpäin?

Esimerkiksi, jos sinulle olisi tärkeää, että toinen huomioisi sinut jotenkin erityisellä tavalla Ystävänpäivänä, mutta toinen ei ole kuitenkaan muistanut sinua mitenkään erityisesti, voit ajatella, että toinen on rentoa seuraa. Hän ei nipota siitä, että pitäisi aina muistaa kaikki kissanristiäiset. Ehkä sinäkin voisit ottaa elämän rennommin? Tai jos sinä sen sijaan ostit hänelle esimerkiksi lahjan, niin voit miettiä, että ostat ensi kerralla lahjan myös itsellesi. Toki lahjan saaminen toiselta voi tuntua kivemmalta ja voit toki ottaa myös asian puheeksi, mutta se on myös ihan OK, että sinä ostat itse itsellesi lahjoja, jos lahjojen antaminen ei ole seuralaisesi juttu tai hän oli juuri nyt liian kuormittunut keksimään mitään lahjaa annettavaksi. Mistä tahansa asiasta onkaan kyse, muista että sinä olet arvokas juuri sellaisena kuin olet, etkä tarvitse siihen vahvistusta toiselta ihmiseltä lahjan tai minkään muun huomioinnin muodossa.

Tärkeintä on, että voit hyväksyä itsesi ja toisen sellaisena kuin olette. Olemme kaikki erilaisia ja se rikastuttaa elämänkokemustamme. Kaikki me haluamme tulla hyväksytyksi ja jopa juhlituksi juuri sellaisena kuin olemme, vaikka meillä olisikin tavoitteena myös kehittyä ihmisenä. Nautitaan tästä Ystävänpäivästä juuri sellaisena kuin se näyttäytyy, sillä se on ainutkertainen aika historiassa. Vaihda ennakko-odotukset kiitollisuuteen siitä, mitä jo on.

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.