Käsittelin edellisessä kirjoituksessani yhdessä kokonaiseksi – osa 2 rakkaustarpeita ja niiden täyttämistä sekä parisuhteen tarkoitusta tärkeänä henkilökohtaisena kasvuprosessina. Kuinka koemme tulevamme rakastetuksi, kun kumppanimme osaa täyttää meidän rakkaustarpeitamme siten, kuin itse koemme parhaiten tulevan rakastetuksi. Kuinka parisuhde tarjoaa meille tilaisuuden oppia ja kasvaa ihmisinä, kun opimme lisää itsestämme ja kumppanistamme. Kuulostaa helpolta, eikö niin? Miksi sitten useat parit päätyvät olemaan tyytymättömiä, eivät tunne tulevansa kohdatuksi ja kokevat, ettei heidän tarpeitaan täytetä? Kuinka voisimme varmistaa, että lupaavasta, rakkaudentäyteisestä alusta voi kasvaa sielua tyydyttävä, syvällinen ja kestävä rakkaustarina, jota kaikki pohjimmiltaan kaipaavat?

Alun hormonihuumassa tunnemme olevamme taivaissa, emmekä halua, että mikään pudottaa meitä sieltä. Haluamme vain, että tämä tunne kestää koko maailman ääriin. Elämä, rakkaus ja ihmiset eivät kuitenkaan ole staattisia ja muuttumattomia, vaan koko elämä on jatkuvaa muutosta. Kestävä rakkaus vaatii kumppaneilta rohkeutta antautua tutkimusmatkalle omaan itseensä sekä uskallusta antaa sekä itselleen että kumppanilleen tilaa kasvaa ja käsitellä sekä menneitä, että tulevia pintaan nousevia asioita ja olla aidosti toiselle läsnä ja tukena haastavina aikoina. Mitä voimakkaammin yritämme pitää asioita muuttumattomina ja mitä tiukemmin yritämme pitää kiinni nykyisestä hetkestä, sitä voimakkaammin kutistamme nykyistä todellisuuttamme ja rajaamme mahdollisuutta suhteemme sekä sen osapuolten kasvamiselle täyteen potentiaaliinsa. Kestävä rakkaus vaatii rohkeutta sukeltaa syvyyksiin, jossa molemmilla on mahdollista kehittyä parhaaksi versioksi itsestään ja sitä kautta toteuttaa korkeinta tarkoitustaan ihmisenä. Kun annamme rohkeasti toisillemme mahdollisuuden tutkia, löytää ja kasvaa ihmisinä ja samalla olla uskollisia yhteiselle kutsumuksellemme sitoutua rakastamaan toisiamme yhä uudelleen ja uudelleen, luomme yhdessä parisuhdetodellisuutta, jossa kutistumisen sijaan laajennumme näkemään, kokemaan ja rakastamaan syvemmin kuin koskaan ennen. Luomme syvempää intimiteettiä välillemme, joka mahdollistaa merkityksellisen yhteisen tarinan luomisen, josta kumpikaan ei koskaan halua luopua. Se vaatii rohkeutta, koska siihen sisältyy riski tuntemattomasta.

Kertakäyttökulttuurimme ei varsinaisesti tue tätä tavoitetta kestävästä parisuhteesta. Jos jokin ei toimi, se on helppo hylätä ja vaihtaa uuteen malliin. Jokaisessa parisuhteessa tulee eteen tilanteita ja aikoja, jotka haastavat molempia osapuolia joko kutistumaan tai kasvamaan. Jos olemme kerran löytäneet ihmisen, jonka kanssa meidän on hyvä olla, johon olemme rakastuneet ja sitoutuneet, miksi emme tekisi kaikkemme sen eteen, että löytäisimme itsemme ja toisemme yhä uudelleen ja uudelleen? Koska senhän ihmiset tekevät eron jälkeen. He tekevät kaikkensa, jotta olisivat haluttavampia ja parempia kumppaneita seuraavalle rakkaudelleen. Tämän asian tiedostaminen ja ymmärtäminen mahdollistavat uudenlaisen lähestymistavan mahdollisille haastaville ajoille. Sen sijaan että vaihtaisimme kumppaniamme, voimme uudistaa ajattelutapaamme.

Ajattelutavan uudistaminen vaatii kolmea asiaa. Se vaatii 1) rohkeutta katsoa itseään rehellisesti sellaisena kuin on, tarpeineen, vahvuuksineen, heikkouksineen, unelmineen 2) rohkeutta jakaa itsensä aidosti toisen kanssa, 3) rohkeutta luottaa siihen, että yhteinen matkanne jatkuu ja aidosta olemisesta ja jakamisesta syntyy entisestään syvenevä intimiteetti ja rakkaus välillenne. Koska kun uskallamme jakaa toiselle aidosti tarpeemme, vahvuutemme ja heikkoutemme, kumppanimme kykenee silloin halutessaan kohtaamaan meidät ja tarpeemme aidosti. Se on ahdistavaa ja pelottavaa, koska voimme silloin tulla torjutuksi siellä, missä olemme kaikkein haavoittuvaisimmillamme, omana itsenämme.

Miksi sitten toimisin niin? Miksi asettaisin itseni haavoittuvaiseksi toisen edessä? Koko kasvuprosessimme ajan meihin kohdistuu valtavasti tiedostettuja ja tiedostamattomia odotuksia ja vaatimuksia siitä, millaisia meidän tulisi olla. Millaisia meidän ei missään nimessä tulisi olla. Kasvatamme suojamuuriamme kerros kerrokselta aina, kun kohtaamme ristiriidan itsemme ja ympäröivän todellisuutemme kanssa. Usein se tarkoittaa sitä, että ympäristön vaatimuksesta yritämme piilottaa tai muuttaa jotain itsestämme, että tulisimme hyväksytyksi. Parisuhteessa nämä kerrokset lähtevät kuitenkin purkautumaan. Halumme tulla nähdyksi murtaa ajan myötä suojamuurin, vaikka yrittäisimme taistella sitä vastaan. Se voi esiintyä tyytymättömyytenä, tylsistymisenä tai kaipuuna johonkin suurempaan ja jos yritämme kieltää tai torjua sen, se vain vahvistuu. Mitä rohkeammin uskallat kuoria itsestäsi näitä kerroksia, sitä vapaampi sinusta tulee. Mitä rakastavammin kumppanisi kohtaa sinut ja kerrosten alta paljastuvat osat itsestäsi, sitä rakastetummaksi itsesi tunnet.

Kirjoitukseni alussa esitin kysymyksen, kuinka voisimme varmistaa, että lupaavasta, rakkaudentäyteisestä alusta voi kasvaa sielua tyydyttävä, syvällinen ja kestävä rakkaustarina, jota kaikki pohjimmiltaan kaipaavat? Vastaus tähän kysymykseen on, että emme voi koskaan olla täysin varmoja siitä. Mutta voimme tehdä kaikkemme sen eteen, että rakkautemme kukoistaa ja voimme katsoa elämäämme taaksepäin ylpeinä siitä, millaisia ihmisiä meistä on tullut ja millaisen elämän olemme eläneet, kun olemme rohkeasti eläneet aidosti itsellemme ja aidosti itsenämme. Tieto ja tunne siitä, että kumppanisi arvostaa ja juhlii syvintä olemustasi, on mittaamattoman arvokas. Miksi siitä haluaisi koskaan luopua?

Mikäli kirjoitus herätti sinussa mitä tahansa tunteita tai ajatuksia, kuulisin niitä mielelläni. Heitä kysymys tai ajatus osoitteeseen [email protected].

 

– Juha / Saturakkaus
Tulla kokonaan nähdyksi juuri sellIaisena kuin olet

2 kommenttia

  1. […] Me täällä Saturakkaudessa ymmärrämme, että rakastaminen on taito mitä tulee kehittää ja vah… Kursseilla autamme kaikkia suomalaisia asuinpaikastaan riippumatta harjoittamaan rakkaustaitojaan. Toivon jo tämän kirjoituksen aiheuttavan sinussa oivalluksia, jotka tekevät rakkauselämästäsi entistä antoisampaa ja kerron myös muutaman vinkin, jolla hurmaat heilasi helluntaina. […]  2. […] Me täällä Saturakkaudessa ymmärrämme, että rakastaminen on taito mitä tulee kehittää ja vah… Autamme kaikkia suomalaisia asuinpaikastaan riippumatta harjoittamaan rakkaustaitojaan. Toivon jo tämän kirjoituksen aiheuttavan sinussa oivalluksia, jotka tekevät rakkauselämästäsi entistä antoisampaa ja kerron myös muutaman vinkin, jolla hurmaat heilasi helluntaina. […]